(Laatst bijgewerkt: 09-10-2020)
Introductie
Dit is het Coronaprotocol van Volleybalvereniging TweeVV uit Ede. Dit protocol is volledig gebaseerd op adviezen van overheid, NOC*NSF en de Nevobo. Aan de basis van dit protocol staan:
- Het algemeen protocol verantwoord sporten van 8 oktober, van NOC*NSF.
- De veelgestelde vragen over het Coronavirus en sport, van NOC*NSF, zoals gepubliceerd op 7 oktober 2020.
- Het protocol voor indoor volleybal van de Nevobo, versie 1.5 van 7 oktober 2020.
- Aanvullende maatregelen voor sportaccomodaties in Ede, zoals gepubliceerd door Sportservice Ede op 5 oktober 2020.
Mochten in het protocol van TweeVV afwijkingen staan ten opzichte van de gebruikte bronnen, dan is dat onbedoeld. Hanteer in zo’n geval altijd de bronnen, en laat het ons weten zodat we ons protocol kunnen bijwerken.
De situatie rondom Corona verandert voortdurend. Zo ook de adviezen en richtlijnen. Hou daarom zowel de website van TweeVV als de genoemde bronnen zélf in de gaten voor aanpassingen aan dit protocol.
Beleid
De verdeeldheid rondom Corona in Nederland is groot. Nut en noodzaak van diverse adviezen worden zelfs door de experts betwist. Discussies zijn er alom en emoties lopen soms hoog op. Binnen TweeVV hanteren we het volgende beleid:
- We zijn samen verantwoordelijk voor het creëren van een veilig sportklimaat voor iedereen.
- We baseren ons protocol volledig op adviezen van overheid, NOC*NSF en Nevobo.
- We moedigen een open dialoog gebaseerd op wederzijds respect aan, en doen een beroep op de leden zelf om samen tot een passende invulling van de adviezen te komen. Solidariteit staat voorop.
Het liefst zouden we zien dat er heldere en duidelijke landelijke regels zijn rondom volleyballen in tijden van Corona zijn. Helaas zijn die er slechts beperkt. We zullen er dus samen het beste van moeten maken!
Algemeen
Voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop!
Verder geldt:
- Zie je het niet zitten? Voel je niet verplicht om te komen!
- Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
- Ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak: dit geldt voor iedereen. De corona-coördinatoren kunnen sporters weigeren op de training/bij de wedstrijd en naar huis sturen als de sporter bovenstaande klachten heeft.
- Vermijd drukte.
- Was vaak je handen met water en zeep, juist ook voor en na bezoek aan de sportlocatie.
- Schud geen handen, geef geen high-fives en vermijd fysiek contact tijdens wissels en na een punt. Handen schudden voor en na de wedstrijd doen wij vanzelfsprekend niet meer.
- Vermijd hard stemgebruik.
- Het zingen van liedjes of yells is niet toegestaan.
- Houd 1,5 m afstand met personen van 18 jaar of ouder. Alleen tijdens het sporten is het toegestaan om de 1,5 meter afstand tijdelijk los te laten.
- Ben je zelf 18 jaar of ouder: houd buiten het veld altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Deze regel vervalt alleen tijdens activiteiten in het veld, als de 1,5 meter afstand het normale volleyballen in de weg staat, maar probeer ook dan voldoende afstand te bewaren. Houd langs het veld 1,5 meter afstand tot medespelers en trainer/coach. Houd tijdens inlopen en warming-up voldoende afstand van elkaar.
- Wees niet onnodig aanwezig in de zaal. Kom niet te vroeg. Ga niet ruim van tevoren langs het veld staan. Blijf na een training of wedstrijd niet plakken langs het veld. Hou maximaal 5 extra minuten aan, voor én na.
- In het geval van een positieve coronatestuitslag doet de GGD bron- en contactonderzoek en geeft op basis daarvan richtlijnen en adviezen. TweeVV volgt te allen tijde deze richtlijnen en adviezen op.
Wedstrijden in de Van der Knaaphal
Wij verzoeken alle teams de volgende beperkingen in acht te nemen:
- Publiek is niet toegestaan. De tribune is gesloten.
- Sportcafé de Time Out is gesloten. De ruimte is niet beschikbaar.
- Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dringend advies een niet-medisch mondkapje te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes. Om duidelijkheid te verschaffen over hoe we in het volleybal hier het beste mee om kunnen gaan, is hieronder een aantal aanvullende adviezen op een rijtje gezet:
- Het mondkapje is geen vervanging van de overige maatregelen, zoals het houden van de 1,5 meter afstand en het niet yellen, zingen en schreeuwen in de zaal.
- Jeugdteams vanaf 13 jaar en hun begeleiders en seniorenteams dragen bij binnenkomst en bij vertrek van de accommodatie mondkapjes.
- Als teams starten met hun warming-up en tijdens de wedstrijd gaan de mondkapjes af.
- Wanneer je voor langere tijd op de spelersbank zit, is het advies ook op de bank mondkapjes te dragen.
- De coach hoeft geen mondkapje te dragen, om zo verstaanbaar te blijven bij het geven van aanwijzingen aan het team.
- Eventueel aanwezige lijnrechters, tellers en aanwezige jury houden hun mondkapje op.
- Betreed als spelend team maximaal 30 minuten voor aanvang van de competitiewedstrijd de sporthal.
- Kom in wedstrijdkleding naar de hal. Voor de wedstrijden kan geen gebruik worden gemaakt van de kleedkamers. Zaalschoenen kun je in de ontvangsthal aantrekken. Vul de bidons thuis alvast.
- Bij binnenkomst in de hal moet iedereen zijn/haar handen desinfecteren. Er staan handpompjes klaar.
- Bij binnenkomst vragen we de teams zich te registreren. Dat kan via het scannen van de QR-code op de banner bij de ingang.
- Bij binnenkomst staat er iemand in de hal (de corona-coördinator) die je de weg wijst in de hal en je de afspraken uitlegt.
- Begeleiding van jeugdteams kan de wedstrijd bijwonen in de sportzaal. Daarvoor is de onderste rij van de tribunes uitgeschoven. Voor het betreden van de hal met normale schoenen zijn slofjes beschikbaar. Beperk de hoeveelheid begeleiding tot het minimum!
- Zolang de velden bezet zijn, wachten de teams die daarna volgen in de ontvangsthal tot zij het veld kunnen betreden. Is de ontvangsthal vol, dan verzoeken we teams om buiten onder de overkapping bij de fietsenstalling te wachten tot er ruimte is.
- Elk veld kan bereikt worden via twee deuren. Gebruik altijd de linkerdeur bij het veld, gezien vanuit de hal én gezien vanuit de zaal, zodat personen elkaar niet kruisen. De looprichting staat op elke deur aangegeven.
- Ga na de wedstrijd direct de aangewezen kleedkamer in.
- Douchen is niet mogelijk.
- Spelers van 18 jaar en ouder moeten in de kleedkamers 1,5 meter afstand aanhouden. Op de deur van elke kleedkamer staat precies aangegeven hoeveel mensen in de ruimte aanwezig mogen zijn.
- TweeVV werkt volledig mee aan een eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD door verstrekking van de noodzakelijke persoonsgegevens van aanwezigen tijdens een competitiewedstrijd.
Spelregels
Voor wedstrijden gelden aanvullende regels bovenop de reguliere spelregels. Alle aanvullende regels staan in het protocol indoor volleybal van de Nevobo.
Extra aandacht vragen we voor:
- Zorg ervoor dat het DWF voorafgaande aan de wedstrijd vanuit huis al is ingevuld.
- Schud geen handen, maar begroet tegenstanders en scheidsrechter wel.
- Het gedrag van spelers wordt volgens de normale regels bestraft. Als aanvulling hierop is het voor spelers niet toegestaan om te schreeuwen, yells te doen of door het net naar de tegenstander te schreeuwen. Het bescheiden vieren van een punt is wel toegestaan.
- Maak bij het wisselen van speelhelft de spelersbank schoon.
- Alle staf en wisselspelers van 18 jaar en ouder moeten buiten het speelveld 1,5 meter afstand van elkaar houden.
- Het is toegestaan om in onderling overleg tussen de beide teams er voor te kiezen om tijdens de wedstrijd niet te wisselen van speelhelft. Het advies is dan om geen gebruik te maken van DWF live bijhouden om fouten te voorkomen.
Voor leden van TweeVV
Het vervolg van dit document beschrijft aanvullende regels voor leden van TweeVV en bevat informatie over de materiaal, trainingen, sporthallen en de zaalwacht.
Mocht je positief worden getest op het coronavirus, meld dit dan direct bij je trainer en/of de corona-coördinator van je team. Geef tevens door wat het advies van de GGD is en houd je daaraan!
Komt een team in de problemen omdat meerdere spelers in quarantaine moeten waardoor er geen team opgesteld kan worden voor een wedstrijd, neem dan contact op met:
- Lysette Wonink (wedstrijdzaken), zodat zij dit door kan geven aan de Nevobo.
- De tegenstander, om samen een alternatieve datum voor de wedstrijd te zoeken.
Corona-coördinator
Tijdens elke training en wedstrijd is een corona-coördinator aanwezig in de hal. Tijdens trainingen is de trainer van elk team tevens de corona-coördinator. Bij afwezigheid van de trainer is dit de aanvoerder. Is ook die afwezig, dan is 1 van de aanwezige spelers dat. Tijdens CMV-trainingen is de hoofdtrainer tevens de corona-coördinator. De coördinator ziet er op toe dat iedereen zich voor, tijdens en direct na afloop van de training aan alle regels houdt.
Tijdens thuiswedstrijden heeft de zaalwacht de extra rol van corona-coördinator. De coördinator van dienst draagt te allen tijde een hesje. De coördinator ziet toe op het naleven van de regels door de spelers en begeleiders in de zaal én door het publiek op de tribune.
Materiaal
Zorg dat al het materiaal schoon is en reinig het regelmatig:
- Netten en palen: vóór de eerste training/wedstrijd en na de laatste training/wedstrijd.
- Ballen en ander materiaal uit de hal (pilons, hoepels, kegels, etc.): voor én na iedere training/wedstrijd.
Tip! Wijs 2 mensen per team aan die zorgen dat het materiaal wordt schoongemaakt.
In de materiaalruimte van de sporthallen staat schoonmaakmateriaal. Dit wordt door Sportservice beschikbaar gesteld; dagelijks wordt de voorraad gecontroleerd en bijgevuld. Mocht er geen schoonmaakmateriaal in de Van der Knaaphal en Streekhal aanwezig zijn, geef dit dan direct door aan de beheerder. Mocht dit het geval zijn in de Wulplaan en Maandereng, geef dit door aan Lysette Wonink die dit regelt met Sportservice.
Trainingen
Publiek is niet toegestaan. Zie ook de regels bij “Wedstrijden in de Van der Knaaphal”, hierboven.
In het belang van contactonderzoek doen we een beroep op de trainers om bij te houden wie wanneer getraind heeft.
Reizen naar uitwedstrijden
Het advies is om vanaf 13 jaar een mondkapje te dragen wanneer personen van buiten je huishouden in één vervoersmiddel van of naar een sportactiviteit gaan en/of bij uitwedstrijden. Volg op dit gebied vooral de overheidsregels die op dit moment gelden, zie ook het Protocol Verantwoord Sporten.
Iedere vereniging hanteert een eigen Coronaprotocol. Controleer daarom bij een uitwedstrijd vooraf altijd de website van de tegenstander voor het Coronaprotocol dat daar gehanteerd wordt, en pas je daar met je team op aan.
Extra taken van de zaalwacht bij thuiswedstrijden
De zaalwacht heeft bij thuiswedstrijden een aantal aanvullende taken:
- Corona-coördinator: minstens één van de leden van de zaalwacht is tevens corona-coördinator in de hal. De coördinatoren zijn duidelijk herkenbaar aan een hesje.
- Ontvangst van de bezoekende teams en deze te wijzen op regels en afspraken.
- Desinfecteren van de teltafel, de stoelen, het scorebord, de scheidsrechtersstoel, de tablet, etc tussen de wedstrijden in.
- Handhaven van het protocol waar nodig bij teams en toeschouwers in de hal.
- Teams en toeschouwers na afloop van de wedstrijd oproepen de sporthal zo snel mogelijk te verlaten.
Sporthallen in Ede
De medewerkers van Sportservice Ede zijn geen handhavers! Zij zorgen ervoor dat de hallen aan alle eisen voldoen om veilig te kunnen sporten. Wij zijn er zelf samen verantwoordelijk voor dat we ons aan de regels houden.
De kleedkamers in alle sporthallen zijn beschikbaar. Douchen is niet mogelijk. De dringende oproep vanuit Sportservice Ede is om de kleedkamers en douches in de sporthallen zo min mogelijk te gebruiken! Kleed je thuis om en douche na afloop thuis. Vul je bidon thuis. Ga voor vertrek thuis naar het toilet. Loop rechtstreeks naar de zaal en vermijd de kleedkamer.
Handen desinfecteren is mogelijk bij de ingang van alle sporthallen; gebruik deze! Daarnaast ontvangt ieder team 1 eigen fles met desinfectiespray voor het team, in de ballentas. Bijvullen van de fles is mogelijk in de Van der Knaaphal, waar we een voorraad hebben die we regelmatig bijvullen. Het is de verantwoordelijkheid van het team zelf om de eigen fles voldoende gevuld te houden.
Van der Knaaphal
De sporthal heeft mechanische ventilatie die voldoet aan de eisen.
Publiek is niet toegestaan.
Alle kleedkamers zijn beschikbaar. Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Voor de kleedkamers geldt:
- Maximaal 6 mensen tegelijk per kleedkamer.
- Douchen is niet mogelijk.
Streekhal
De sporthal heeft mechanische ventilatie die voldoet aan de eisen.
Publiek is niet toegestaan.
Alle kleedkamers zijn beschikbaar. Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Voor de kleedkamers geldt:
- Maximaal 6 mensen tegelijk per kleedkamer.
- Douchen is niet mogelijk.
Wulplaan
Het is nog niet duidelijk of de Wulplaan mechanische ventilatie heeft. Mocht dat niet zo zijn, dan zorgt Sportservice ervoor dat TweeVV zelf de ramen kan openen en sluiten. Zorg voor zoveel mogelijk ventilatie. Ramen en eventueel nooddeuren moeten direct bij binnenkomst worden opengezet, en bij vertrek weer worden gesloten.
Publiek is niet toegestaan.
Beide kleedkamers zijn beschikbaar. Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Voor de kleedkamers geldt:
- Maximaal 4 mensen tegelijk per kleedkamer.
- Douchen is niet mogelijk.
Maandereng
De sporthal heeft mechanische ventilatie die voldoet aan de eisen.
Publiek is niet toegestaan.
Alle kleedkamers zijn beschikbaar. Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Voor de kleedkamers geldt:
- Maximaal 4 mensen tegelijk per kleedkamer.
- Douchen is niet mogelijk.